Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Toch coronasteun voor grensoverschrijdende ondernemers

Geplaatst op: 14-04-2020, 14:46:33

Ondernemers in de grensregio die in Nederland wonen maar hun bedrijf of winkel in België of Duitsland hebben, komen alsnog in aanmerking voor de coronasteunmaatregelen van het kabinet.

Dat geldt ook andersom voor ondernemers met een bedrijf in Nederland die in België of Duitsland wonen.

Financiële bijstand
Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten. Het gaat dan om financiële bijstand tot maximaal 1500 euro per maand als compensatie voor gederfde inkomsten.

Wal en schip
Een ruime meerderheid bestaande uit VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SP, GroenLinks en 50Plus had in vragen aangedrongen op een snelle regeling voor deze specifieke groep ondernemers om te voorkomen dat ze tussen wal en schip terecht zouden komen.

Want aanvankelijk was de zogeheten Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) voor ondernemers en ZZP-‘ers die in Nederland wonen en hun bedrijf of beroep ook in ons land uitoefenen. Maar daarbij was geen rekening gehouden met specifieke situaties in de grensstreek.

Correctie
Dat wordt nu dus gecorrigeerd. \"Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat zelfstandige ondernemers die in Nederland woonachtig zijn, óf hun bedrijf in Nederland hebben gevestigd, op goede wijze ondersteund kunnen worden, wat bijdraagt aan de doelstelling van de TOZO\", zo schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

Infopunten
De uitvoering van de regeling is in handen van de gemeenten. Met hen wordt afgestemd hoe dat op de beste manier kan gebeuren. Daarna worden de \'grensondernemers\' zo snel mogelijk geïnformeerd. Staatssecretaris Van Ark laat weten dat ook de grensinfopunten van de diverse euregio’s daarbij worden betrokken.

Bron: bijdrage van Jean van Hoof van 14 april 2020 op www.1limburg.nl

Ga terug naar de vorige pagina